28 Eyl 2010

Uzun ömürden sorumlu olan 150 gen varyasyonu var.

Uzun ömür den sorumlu olan 150 gen varyasyonu var. Bazı insanlar ciddi bir sağlık sorunu çekmeden rahatlıkla 100 yaşına kadar yaşayabilmektedir.
Hangi faktörler uzun yaşamayı mümkün kılıyor? Bu konuda yapılan araştırmalar uzun yaşamayı mümkün kılan 150 gen varyasyonuna dikkat çekiyor. Genlerinde bu varyasyonları bulunduran kişiler rahatlıkla 100 yıl ve daha üstünde bir yaşam sürdürebilirler. Aslında uzun yaşamı olanaklı kılan 150 gen varyasyonunun toplumda hiçte az olmadığı bilinen bir durum. Yapılan araştırmalar her yedi kişiden birinde, yani toplumun %15 inde bu varyasyonların bulunduğunu ortaya çıkardı, fakat yapılan istatistikler bu oranın ancak sadece % 1 olduğunu göstermektedir.
Peki ama toplumda yüz yaşının üzerinde insanların oranı neden %15 degil ?
Bunun baslıca sebepleri söyle sıralanabilir:
  • Çevresel faktörler
  • Alkol ve sigara alışkanlığı
  • Az uyuma
  • Kaza
  • Egzersiz eksikliği
  • Beslenme alışkanlığı

Bunun dışında, 20. yy. ilk yarısında 18 yaşın altında milyonlarca genç insan savaşlarda öldü. Bu insanların bir kısmı şimdi 100 lü yaşlarda olabilirdi. Yukarıdaki sebeplerden dolayı genç yaşta ölen insanların arasında genin bu varyasyonlu formunu taşıyan insanların olması muhtemeldir.
Kişide bu varyasyonların olup olmadığı  tespit edilebilir mi  ?
Geliştirilen bir chip sayesinde bir damla kandan alınan örnekle kişide bu varyasyonların bulunup bulunmadığı %77 lik bir doğruluk payı ile tespit edilebiliyor. Çok yakın bir gelecekte bu testler laboratuvarlarda rutin olarak yapılabilecek.
Not : Bu araştırmayı Boston üniversitesinden Paola Sebastiani ve ekibi 1055 uzun ömürlü(95 ile 119 yaşında) ve 1267 kişiden oluşan kontrol grubu ile yapmıştır. Bu araştırma Science dergisinde 2 Temmuz 2010 tarihinde yayınlanmıştır. (1)
*** Uzun yaşama konusunda şimdiye kadar bilinenler ***
1. Yuvarlak solucanlar ürettikleri „SGK-1“ Enzimi sayesinde, ömürlerini uzatıyorlar : Normalde yuvarlak solucanların (Caenorhabditis elegans) ömrü 14 gündür. Freiburg üniversitesinden araştırmacılar yaptıkları araştırma ile yuvarlak solucanların kendi ürettikleri SGK-1 enzimi sayesinde ömürlerini üçte iki oranında uzattığını ve aynı zamanda gençleştiğini buldular.
Bu enzimin görevi: Hayatı uzatmaktan sorumlu olan genleri ya mutasyona uğratıyor yada bu genleri aktif hale getiriyor. Büyük ihtimal ile tüm hayvanlarda yaşlanmayı kontrol eden genler aynı prensiple çalışıyor olmalı. Bunun böyle olduğu meyva sinekleri, fareler ve insanlarda ispatlanmıştır. İnsanlardaki SGK-1 enziminin yapı taşları olan amino asitler %75 oranında yuvarlak solucanlarldaki ile  benzerlik gösteriyor. (2)
2  FOXO3A,Uzun Yaşama Geni: Bu konuda daha önce yapılan araştırmalar uzun yaşam için FOXO3A genini işaret ediyordu. Japonya, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde 100 yaş üzeri birçok kişide yapılan gen analizinde FOXO3A geninde küçük bir varyosyon(polymorphism) tespit edilmişti, bu varyosyona sahip olan bireylerin 100 yaş ve üzerine rahatlıkla ulaşabildikleri biliniyordu. (3)
3. Telomer : Kromozomların iki ucunda telomer denilen bir kısım bulunur ve bu kısımda yaklaşık 2000 defa tekrarlanan bir nükleotid dizisi vardır. Bu dizi „TTAGGG“dır(4). İnsan hücreleri kendini kopyalayarak yenilerler. Her kopyalama sırasında telomerler bir miktar kısalır. Telomerler yılda yaklaşık 31 harf kısalır. İnsanların yıllar geçtikce yaşlanmasının sebebi „TTAGGG" dizisinin gittikçe kısalmasıdır (5).
Bu kısalmayı çevresel faktörlerde hızlandırabilir.
Örneğin: Soluduğumuz kötü hava, sigara içmek gibi akciğer hücrelerini doğrudan etkileyen bu faktörler hücrelerinin tahribatına sebep olabilmektedir. Tahrip olan hücreler kendini zamanından önce kopyalayarak yenilemeye çalışırlar, işte bu zamanından önce yenilenmeler telomerin normalden daha çabuk kısalmasına sebep olur. Sigara içen veya kötü havayı soluyan kişilerin yaşından daha ihtiyar görünmesinin sebebi, bu telomerlerin  zamanından önce kısalmasıdır.
Pirensip: Hücrenin kopyasını yapması, telomerin kısalmasına, telomerin kısalmasıda yaşlanma anlamına gelmektedir. (6)
Evrimsel süreç, telomer lerimizdeki „TTAGGG" „TTAGGG" uzunluğu farklı olabilmektedir. Telomer uzunluğu kişiden kişiye değişir. (7000 hatta 10000 DNA harfi uzunluğunda)

 ilk yayınlanma tarihi : 12. Juli 2010 14:05
·       
        Mehmet Saltürk

++++++++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++++++++

Kaynaklar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Alzheimerın ilk belirtileri gözlerde başlıyor

Demans hastalığı(bunama), Tau ve Beta-Amiloid adında iki proteinin beyinde birikmesi ile ortaya çıkar. Hastalıkla birlikte beyinde hücre öl...