28 Eyl 2010

ADRA2B Geni ve kötü anıların sürekli hatırlanması


Norepinefrin hormonu, sinir hücrelerindeki sinyalleri komşu sinir hücresine taşıyan
kimyasallardan birdir(Nörotransmitter). Bu hormonun vücutta fazla salgılanması kişinin kötü anılar ile sürekli boğuşmasına sebep olur.
ADRA2B geni ise kodladığı Alpha-2B adrenergic receptor adındaki başka bir protein ile norepinefrin hormonun bu kötü etkisini normal düzeye indirir.
ADRA2B geninin iyi çalışmadığı durumlarda norepinefrin hormonu vücutta artarak kişinin sürekli kötü anılar ile boğuşmasına ve kişinin depresyona girmesine sebep olur.

Bazen kritik durumlarda kötü anıların hatırlanması kişiyi olası bir tehlikeden koruması açısından gerekmektedir, bu yüzden ADRA2B geninin dengeli çalışması önem arz etmektedir. ADRA2B geni dengeli çalışması bir taraftan kişiyi depresyondan korurken, diğer taraftan eski tecrübelerin hatırlanmasına olanak sağlayarak tehlikeden uzaklaşılmasına sebep olur.
ilk yayınlanma tarihi : 23. Mai 2010 12:42

Orijinal makale;
Nature Neuroscience 10, 1137 - 1139 (2007)
Published online: 29 July 2007 | doi:10.1038/nn1945

A deletion variant of the a2b-adrenoceptor is related to emotional memory in Europeans and Africans

Dominique J-F de Quervain1,2, Iris-Tatjana Kolassa3, Verena Ertl3, P Lamaro Onyut3,4, Frank Neuner3, Thomas Elbert3 & Andreas Papassotiropoulos5,6
Emotionally arousing events are recalled better than neutral events. This phenomenon, which helps us to remember important and potentially vital information, depends on the activation of noradrenergic transmission in the brain. Here we show that a deletion variant of ADRA2B, the gene encoding the alpha2b-adrenergic receptor, is related to enhanced emotional memory in healthy Swiss subjects and in survivors of the Rwandan civil war who experienced highly aversive emotional situations.
.

Mehmet Saltürk

++++++++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++++++++
                               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Alzheimerın ilk belirtileri gözlerde başlıyor

Demans hastalığı(bunama), Tau ve Beta-Amiloid adında iki proteinin beyinde birikmesi ile ortaya çıkar. Hastalıkla birlikte beyinde hücre öl...