Kahve Diabet-2 yi engelliyor.
Brezilyada yapılan bir araştırma, öğle
yemeğinden sonra içilen kahvenin yaşlılığa bağlı Diyabet-2 riskini düşürdüğünü
gösteriyor. Ribeirao Preto Sao Paulo üniversitesi tarafından yapılan
açıklamada, içilen kahvenin kafeinli, kafeinsiz, şekerli veya şekersiz
olmasının önemli olmadığı aksine öğle yemeğinden sonra içilmiş olmasının önemli
olduğu belirtiliyor. Yaşları 41 ile 72 arası değişen 532 kadın ve erkekle
yapılan araştırm
anın sonucuları American Journal of
Clinical Nutrition dergisinin Nisan 2010 tarihinde yayınlanmıştır. (1)
Kahvenin antioksidan etkisi.
Kahve, vücutta serbest radikalleri yok
etme özelliğine sahiptir, bu özelliği nedeni ile iyi bir antioksidandır. Kahve,
serbest radikallerin kan hücrelerinin DNA’larında oluşturdurduğu yıkıcı etkiyi
tamir etmede de etkili rol oynamaktadır.(2) (3)
Kahvenin
karaciğer kanserine karşı olumlu etkisi.
Günde üç fincan içilen kahvenin
kronik Hepatit C hastalarının karaciğerinde oluşan hasarların
ileriye gitmesini önlediği ve karaciğer rahatsızlıklarını % 53 oranında
azalttığı yapılan araştırmalar arasında... Japonya da 90.000 kişiyle
yapılan bir araştırma da düzenli kahve tüketenlerin karaciğer değerlerinin çok
iyi oldugunu ve daha seyrek karaciğer kanserine yakalandıklarını
gösteriyor. Ayrıca karaciğer kanseri tedavilerinde klasik yöntemlerin
cevap vermediği durumlarda "Kahve terapisi" uygulanan
yöntemler arasında. (4)(5)
Şekerli kahvenin zayıflamaya etkisi.
Şekerli kahve bilinenin aksine
zayıflamaya yardımcı oluyor. Kafeinin glikoz ile birlikte metobolizmayı
hızlandırarak yağ yakmasına sebeb oldugu tahmin ediyor.(6)
Kahvenin
sindirime olumlu etkisi:
Kahve çekirdeğinde bulunan selüloz,
karbonhidratların sindirilmesinde rol oynamaktadır. Bir fincan filtre kahvede
yaklaşık 1,5 g selüloz (lif) bulunmaktadır. İçilen üç fincan kahve günlük
selüloz ihtiyacı karşılayabilmekte ve bu yüzden yemeklerden sonra içilen bir
fincan kahvenin sindirimi kolaylaştırdığı söylenebilir.(9
)(10)
Kahvenin diş
çürümesine karşı olumlu etkisi:
Kahvenin
içeriğinde bulunan Klorojenik Asit, Niasin ve Trigonellin gibi
maddeler diş çürüklerini engellemede etkili olmaktadır.(7)
Kafein’in,
korkuyu tetiklemede olumsuz etkisi.
Kafein, bazı kişilerde korkunun
tetiklenmesine sebep olabilmektedir. Ama paniğe gerek yok. Korkunun
tetiklenebilmesi için kişinin, ADORA2A Gen nin (Adenosine-A2A-Receptor) belirli
bir varyasyonunu (Polymorphismus) taşıyor
olması gerekmektedir. Bu kişilerde, kahve içildikten sonra beyne giden kafein,
beyindeki varyasyonlu ADORA2A Reseptör-Genine bağlanarak
korkunun tetiklenmesine sebep olmakta.(8)
ilk yayınlanma tarihi :15. September 2010 21:10
Kaynak :
doi: 10.3945/ajcn.2009.28741 Am J Clin Nutr April 2010 vol. 91 no. 4 1002-1012
Mehmet Saltürk
++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder