28 Eyl 2010

KAL-1 Geni / (Koku alamama ile küçük cinsel organ arasındaki ilişki)

Küçük penis, küçük testis ve iyi koku alamama arasında nasıl bir ilişki var?
Bir gen çalışırken belirli bir görevi yerine getirir. Eğer aynı gen herhangi bir sebepten dolayı çalışmazsa, yerine getirdiği görev ile hiç alakası olmayan problemler ortaya çıkarabilir.
Bir genin çalşmadığı durumlarda meydana gelen yan etkilerinden biride küçük penis ve küçük testis dir. Kal-1 geni de bunlardan biridir.
Kal-1 geni X Kromozomu üzerinde 7191 harf(bp) uzunluğunda büyük bir gendir. Bu gene, 204513 harf (bp) uzunluğunda bir DNA parçasının içerisinde, 14 parçadan (Exon dan) oluşur.
Hamileliğin ikinci haftasında KAL-1 geni Koku-Soğancığının(olfactory bulb) oluşacağı bölgeye yakın bölgedeki hücrelerde çalışmaya başlar. Bu gen „Anosmin“ adı verilen bir protein sentezler. Bu proteinin görevi hücreleri birbirine yapıştırmaktır. Koku soğancığından beyne doğru yola çıkan sinir hücrelerinin axonları, „Anosmin“ sayesinde beyindeki sinir hücrelerine yapışırlar. Yapışma gerçekleştiğinde, koku soğanı ile beyin arasında sinir hücrelerinden, bant veya  şerit benzeri bir yol oluşur.
Eğer KAL-1 geni bir problemden dolayı çalışmazsa, "Anosmin" sentezleyemez. Anosmin olmazsa, koku soğancığından çıkan sinir hücreleri beyne ulaştığında oradaki hücrelere yapışamaz ve beyinle burun arasında bağlantı kurulamaz, dolayısıyla kişi koku alamaz.
Küçük penis ve testisin kokuyla ne alakası var.? 
Cinsel gelişmenin ilk başladığı bögede koku soğancığına yakın bir yerde bulunur. İlk Cinsel gelişme eski bir hormon yakalayıcı olan „Pheromonal organda" (koku organı) başlar. Buradaki sinir hücreleri beyne doğru göç ederler. Göç ederken daha önce koku soğancığının beyne gönderdiği şerit şeklindeki yolu tıpkı bir tren rayı gibi kullanarak beyindeki ulaşacağı yeri bulurlar.
Eğer KAL-1 geni bir sebepten  dolayı çalışamaz ve "Anosmin" sentezleyemezse, bu sinir hücreleri yollarını hiçbir zaman bulamaz ve kaybolup giderler. Hedefe ulaşamayan sinir hücreleri bir dizi sexüel hormonun sentezlenmesi için gerekli komutları da veremez.
Örnegin, gonadotropine sentezlenmezse, kana lütein (LH ) salgılanması yapılamaz, lütein olmadan testis gelişmez, testis gelişmeyince yeterli seviyede testosteron  üretilemez ve kişi cinsel istek duyamaz.
Kallmann Sendromuna sebeb olan KAL-1 geninin bilinen 4 mutasyonu vardır
Bunlar sırayla; 
·         KAL-1 X kromozomu üzerinde,
·         KAL-2 8. kromozomu üzerinde,
·         KAL-3 20. kromozomu üzerinde,
·         KAL-4 3. kromozomu üzerinde yer almaktadır.
Bu mutasyonlar genellikle genin bir kısmının veya tamamının silinmesi (deletion) şeklinde olmaktadır. En sık rastlanan formu 8. kromozom üzerinde bulunan KAL-2 formudur.
Kallmann Sendromuna erkeklerde kadınlara oranla daha sık rastlanmaktadır
Görülme sıklığı :
Erkeklerde 1/10000
Kadınlarda : 1/ 50000 dir.
 Mehmet Saltürk
++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++

Kaynak:

(1) Anosmin-1 underlying the X chromosome-linked Kallmann syndrome is an adhesion molecule that can modulate neurite growth in a cell-type specific manner                        

   October 1, 1998 J Cell Sci 111, 2953-2965.
(2) Kallmann syndrome: towards molecular pathogenesis.
Mol Cell Endocrinol. 2001 Jun 20;179(1-2):75-81.

(3) The Importance of Autosomal Genes in Kallmann Syndrome: Genotype-Phenotype Correlations and Neuroendocrine Characteristics1

doi: 10.1210/jc.86.4.1532 The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism April 1, 2001 vol. 86 no. 4 1532-1538 

(4) http://de.wikipedia.org/wiki/Gonadotropine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Alzheimerın ilk belirtileri gözlerde başlıyor

Demans hastalığı(bunama), Tau ve Beta-Amiloid adında iki proteinin beyinde birikmesi ile ortaya çıkar. Hastalıkla birlikte beyinde hücre öl...