Harvard üniversitesi halk sağlığı ve kardiyoloji bölümünün 20
yıl boyunca 3736 hastayla yapmış olduğu „Süt tüketimi ile diyabet“ arasındaki
ilişkiyi
araştıran istatiksel çalışmanın sonuçları
Annals of Internal Medicine
dergisinin, aralık 2010 sayısında yayınlamıştır.
Yapılan
araştırmadan çıkan sonuçlar:
- Düzenli olarak süt ve süt mamülleri tüketenlerde diyabet 2 nin az görüldüğü ve bu kişilerin kan tahlilerinde Trans-Palmitoleik Asit* konsantrasyonunun yüksek çıktığı,
- Süt ve süt mamüllerini az veya hiç tüketmeyenlerde diyabet 2 nin fazla görüldüğü ve bu kişilerin kan tahlilerinde Trans-Palmitoleik Asit konsantrasyonunun düşük çıktığı,
- Süt ve süt mamülü tüketenlerde, diyabet 2 riskinin % 60 oranında düştüğü, iyi kolesterolün(HDL) yükseldiği, Triglycerid miktarının da düşdüğü, bulunmuştur.
Trans-Palmitoleik
Asit * doymamış bir yağ asiti olup, vucut
tarafından üretilemez, bu yüzden dışarıdan besin yolu ile alınmak
zorunda. Trans-Palmitoleik Asiti en fazla süt, yoğurt ve peynirde
bulunmaktadır.
Not: Bu
araştırmadan çıkan sonuçlar istatiksel olup, Trans-Palmitoleik Asitin vucuttaki rolü
henüz tam olarak bilinmemektedir.
Mehmet Saltürk
++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder