23 Ara 2010

Süt "Diyabet 2" riskini düşürüyor.


Harvard üniversitesi halk sağlığı ve kardiyoloji bölümünün 20 yıl boyunca 3736 hastayla yapmış olduğu „Süt tüketimi ile diyabet“ arasındaki ilişkiyi araştıran istatiksel çalışmanın sonuçları Annals of Internal Medicine dergisinin, aralık 2010 sayısında  yayınlamıştır.
Yapılan araştırmadan çıkan sonuçlar: 
  • Düzenli olarak süt ve süt mamülleri tüketenlerde diyabet 2 nin az görüldüğü ve bu kişilerin kan tahlilerinde Trans-Palmitoleik Asitkonsantrasyonunun yüksek çıktığı,
  • Süt ve süt mamüllerini az veya hiç tüketmeyenlerde diyabet 2 nin fazla görüldüğü ve bu kişilerin kan tahlilerinde Trans-Palmitoleik Asit konsantrasyonunun düşük çıktığı,
  • Süt ve süt mamülü tüketenlerde, diyabet 2 riskinin % 60 oranında düştüğü, iyi kolesterolün(HDL) yükseldiği, Triglycerid miktarının da düşdüğü, bulunmuştur.

Trans-Palmitoleik Asit * doymamış bir yağ asiti olup, vucut tarafından üretilemez, bu yüzden  dışarıdan besin yolu ile alınmak zorunda. Trans-Palmitoleik Asiti en fazla süt, yoğurt ve peynirde bulunmaktadır.
Not: Bu araştırmadan çıkan sonuçlar istatiksel olup, Trans-Palmitoleik Asitin vucuttaki rolü henüz tam olarak bilinmemektedir.
Mehmet Saltürk
++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++

Kaynak : 

Trans-Palmitoleic Acid, Metabolic Risk Factors, and New-Onset Diabetes in U.S. Adults



December 20, 2010 vol. 153 no. 12 790-799
                             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Alzheimerın ilk belirtileri gözlerde başlıyor

Demans hastalığı(bunama), Tau ve Beta-Amiloid adında iki proteinin beyinde birikmesi ile ortaya çıkar. Hastalıkla birlikte beyinde hücre öl...