14 Eki 2013

Çayın DNA'larımıza olan olumlu etkisi


Epidemiyolojik çalışmalar düzenli çay içen toplumlarda osteoporoz, kanser ,kalp ve dolaşım 
hastalıklarının daha az raslandığını gösteriyor.
Çayın sağlığımıza olan bu olumlu etkisinin sebebi şimdiye kadar pek iyi anlaşılamamıştı. Şimdi ilk kez Bremen Jacobs Üniversitesinden araştırmacılar, çay içerisinde bulunan belirli maddelerin, insan DNA'sı ile moleküler etkileşim içerisinde olduğunu buldular.
Yapılan analizler çay içerisinde bulunan iki değişik Polyphenole'in(Tee- Polyphenole/(Çay-Polifenoller) kromozomlar üzerinde bulunan telomerlere bağlanarak o bölgenin istikrarlı bir şekilde bozulmadan kalmasını sağladığını gösterdi..
Bu Polifenollerden biri; yeşil çayda bulunan Theaflavin digallat diğeri siyah çayda bulunan Epigallocatechin gallatedir. Çayda bolca bulunan ve antioksidan etkisi yüksek olan bu iki madde kuru çayın % 70 ni teşkil etmektedir.
Tee-Polyphenole nasıl çalisiyor?
Hücrede bulunan telomeraz adındaki enzim, hücrenin her bölünmesinde telomeri bir parça kısaltır. Telomerin uzunluğu kritik bir alt sınıra ulaştığında ise hücre artık bölünmez ve ölür. Aslında ihtiyarlık denilen süreçte olan da budur (Kişi yaşlandıkca telomerlerin boyu kısalalır).

Çayda bulunan Çay-Polifenoller telomer'lere bağlanarak bu süreci yavaşlatıyor. Drosophila (bir tür sinek) ile yapılan laboratuvar deneyleri, Çay-Polifenoli verilen Drosophila´ların ortalama ömürünün % 20 arttığını göstermiştir. İnsan DNA'sı ile in-Vitro(tüp içerisinde) tekniği kullanılarak yapılan deneylerde de, Çay-Polifenolünün pozitif etkisi görülmüştür.
Telomerler hakkında ek bilgi:  
Telomerlerin uç kısmında yaklaşık 2000 defa tekrarlanan bir nükleotid dizisi bulunur. Bu dizi „TTAGGG“ dır. İnsan hücreleri, kendini kopyalayarak yenilerler. Her kopyalama esnasında telomerler bir miktar kısalır. Telomerler yılda yaklaşık olarak 31 harf kısalır, insanların yıllar geçtikce yaşlanmasının sebebi, „TTAGGG” dizisinin gittikçe azalmasıdır.
Bu kısalmayı çevresel faktörlerde hızlandırabilir. Örneğin, soluduğumuz kötü hava veya sigara içmek gibi akciğer hücrelerini doğrudan etkileyen olumsuz faktörler, hücrelerinin tahribatına sebeb olmaktadır. Tahrip olan hücreler, kendini zamanından önce kopyalayarak yenilemeye çalışırlar, işte bu zamanından önce yenilenmeler, telomerin normalden daha çabuk kısalmasına sebep olur. Sigara içen veya kötü havayı soluyan kişilerin yaşına  göre ihtiyar görünmesinin sebebi, bu telomerlerin  zamanından önce kısalmasıdır.

Mehmet Saltürk

++++++++++++++++++++++++++

Dipl. Biologe Mehmet Saltürk

Institute for GeneticsUniversity of Cologne

++++++++++++++++++++++++++ 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Alzheimerın ilk belirtileri gözlerde başlıyor

Demans hastalığı(bunama), Tau ve Beta-Amiloid adında iki proteinin beyinde birikmesi ile ortaya çıkar. Hastalıkla birlikte beyinde hücre öl...