4 Oca 2011

Alzheimer tedavisinde yeni bir umut, "Statin"


Alzheimer, şimdilik tedavisi mümkün olmayan bir hafıza kaybı hastalığıdır. Hastalığına sinir hücreleri üzerinde birikerek beyne enformasyon akışını engelleyen Amyloid-beta-Peptid plakları sebep olmaktadır. Hastalığın erken safhasında, yakın geçmişle ilgi hafıza kaybı, ilerleyen safhada sıkca görülen unutkanlık ve son safha da vise tanıma fonksiyonlarında bozukluklar başlar.
Yapılan son araştırmalardan elde edilen sonuçlar, kolesterol düşürücü ilaçlarda kullanılan Statin‘nin Amyloid-beta-Peptid plaklarını yok ettiğini gösteriyor. Bu da, alzheimer hastalarının Statin içerikli ilaçlar ile tedavisinin mümkün olabileceği konusunda umut vaad ediyor.
Statin vucutta nasıl çalışıyor?
  • Statin, Amyloid-Beta-Peptid plaklarını parçalama özelliği olan IDE-enzimini* kodlayan genin çalısmaşını teşvik ederek Amyloid-Beta-Peptid yok edilmesini sağlıyor(Statin´in bu etkisi, kolesterolü düşürme fonksiyonundan tamamen bağımsızdır.)
  • Statin, aynı zamanda İsoprenoid’ín sentezlenmesini engeller. İsoprenoid’ín engellenmesi beyinde Mikrogliazellen* oluşmasına, dolayısı ile IDE enziminin çoğalmasına sebeb olur, bu da yukarıda  belirtildigi gibi Amyloid-Beta-Peptid plaklarının yok olmasını hızlandırır.  

IDE enzimi*insulin degrading enzym.
Mikrogliazellen*Mikrogliazellen sinir hücrelerinin üzerinde koruyucu bir kılıf oluşturarak  elektriksel izolasyonu sağlar.
Sonuç: Statin`nin metabolizmada nasıl çalıştığının anlaşılması, çıkacak olan yeni jenerasyon alzheimer ilaçlarının, tedavide umut vereceğini gösteriyor.
Mehmet Saltürk
++++++++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++++++++

Statins Promote the Degradation of Extracellular Amyloid β-Peptide by Microglia via Stimulation of Exosome-associated Insulin-degrading Enzyme (IDE) Secretion*

First Published on September 28, 2010, doi: 10.1074/jbc.M110.149468  November 26, 2010  285, 37405-37414. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Alzheimerın ilk belirtileri gözlerde başlıyor

Demans hastalığı(bunama), Tau ve Beta-Amiloid adında iki proteinin beyinde birikmesi ile ortaya çıkar. Hastalıkla birlikte beyinde hücre öl...