29 Oca 2013

Parfüm seçerken bazı kokuları neden tercih ederiz?

Bazı parfüm kokuları hoşumuza giderken bazıları neden hoşumuza gitmez? 
Bu sorunun cevabı şimdiye kadar bilinmiyordu. Şimdi Max-Planck enstitüsünün yapmış olduğu araştırma ile bu sorunun cevabının genetik kodlarımızda saklı olduğu bulundu.  Buna göre parfüm seçiminde immuno-genler tarafından yönlendirilen ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yönelik tercihlerin rol oynamaktadır.
İnsanda, bağışıklık sisteminde rol oynayan yaklaşık 400 civarında gen bulunmaktadır ve bu genlere immunogenler denmektedir. Her insanda bu genlerin birkaç değişik varyasyonu bulunmakta (Immuno-gen-Varianten) ve bu varyasyonlar kişiye özel vücut kokusunu belirlemede de  önemli rol oynamaktadır.
Kişiye özel vücut kokusu, o kişinin immuno-genleri ve buna bağlı bağışıklık sistemi hakkında genetik bilgiyi de içermektedir.
Örneğin; 1990 yılında yapılan bir araştırmada, birbirlerinin vücut kokusunu beğenen kadın ve erkeklerin MHC genlerindeki varyasyonlarının aynı olduğu tespit edilmişti. (BakEş ve arkadaş seçiminde genlerin rolü) Ama asıl önemli olan MHC geninin varyasyonlu kısımlarının enfeksiyonel hastalıklara karşı antikorları üreten genetik şifreyi içeriyor olmasıydı.
Şimdi,  Max-Planck enstitüsü, 1990 yılında yapılmış olan bu araştırmanın ışığında yeni bir araştırma daha yaptı. Deneklere hem parfüm kokusu hemde karşı cinsin vücut kokusu koklatıldı ve ardından gen analizleri ve MRT çekimleri yapıldı.
Sonuç
MCH genin aynı varyasyonuna sahip denekler aynı parfüm ve aynı vücut kokusunu beğendiler. Yani, parfüm kokusu ile vücut kokusu aynı genlerin aynı varyasyonları tarafından kontrol ediliyor ve aynı zamanda koku beğenisinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik bir eylem olduğuda tesbit edildi.
Mehmet Saltürk

++++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++++

Major histocompatibility complex peptide ligands as olfactory cues in human body odour assessment
Published online January 23, 2013 doi:10.1098/rspb.2012.2889Proc. R. Soc. B 22 March 2013 vol. 280 no. 175520122889

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Alzheimerın ilk belirtileri gözlerde başlıyor

Demans hastalığı(bunama), Tau ve Beta-Amiloid adında iki proteinin beyinde birikmesi ile ortaya çıkar. Hastalıkla birlikte beyinde hücre öl...