Alkol hücrelerdeki protein ve hormon sentezini düşürüyor
İnsan vücudunda kas gelişimi için gerekli olan proteinler; kas dokusunda bulunan hücreler tarafından üretilir. Alkol bu hücrelerin protein üretimini %35 civarında düşürür. Bunun yanında büyüme hormonunun sentezini de baskılar. Bu yüzden sürekli alkol tüketen bireylerde protein sentezine ve hormona bağlı olarak kaslarda gerileme ve dolayısiyle da vücut yapısında bozulmalar görülür(2). Alkolün sporculara tavsiye edilmemesinin önemli nedenlerinden biri de budur.
Alkolün diğer bir etkiside vücuttaki hormonal dengeyi bozmasıdır. Büyüme hormonunun sentezlenmesinin baskılaması yanında bir diğer baskılanan hormon ise sex hormonu olan Testosterondur. Düzenli alkol tüketen kişilerde testosteron hormonunun seviyesi, olması gerekenin çok altındadır. Alkol bu yüzden kişinin cinsel yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir.
Ayrıca alkol vücutta stres hormonu kortizolün de artmasına sebep olduğu yapılan araştırmalar sonucu tespit edilmiştir (1)(3).
Alkol vücuttaki suyu azaltıyor
Alkolün herkesçe bilinen bir özelliğide idrar söktürücü etkisinin olmasıdır... Vücudun, alınan alkolü parçalayıp dışarıya atabilmesi için bol miktarda suya ihtiyacı vardır. Alkol hücrelerdeki, özelliklede kas hücrelerindeki suyu büyük miktarda dehidre etme özelliğine sahiptir. Başka bir ifadeyle; Düzenli alkol tüketenler, sadece hormonal kas kaybı değil, su kaybından da kaynaklanan kas kaybınada maruz kalırlar....(4)
Alkol vücutta minaral konsentrasyonunu düşürüyor
Alkol, vücuttan minarallerin özelliklede mağnezyumun büyük miktarda dışarıya atılmasına neden olur. Aşırı içki içildikten sonra görülen kas kramplarının nedenlerinden biri de dışarıya atılan bu minerallerin eksikliğinden kaynaklanmaktadır(5).
Kilolarına özen gösteren kişilere: Dikkat !!! Birada çok kalori var
Bira, alkol dışında, karbonhidrat ve protein gibi enerji kaynakları içermektedir. 1 ml bira yaklaşık 0,5 kcal bir enerjiye sahip olup, bu da bir şişe birada (~ 0,5 L) yaklaşık 250 kcal bir enerjiye denk gelmektedir.
Sonuç
Alkol içmeye başlamadan önce alkolün bizlere yaptığı, bugüne kadar bilmediğiz bu etkilerini de göz önünde bulundurmakta fayda var.
Eğlenmek hayatımızın bir parçası... bunun içinde alkol içmekte bulunmaktadır...Arada bir keyif için içilen bir bardak bira ile her akşam içilen yüksek miktardaki alkol arasında çok büyük fark vardır.
Önemli bir ayrıntı:
Alkolik olmak ayrı bir konu. Cambridge üniversitesin yapmış olduğu bir araştırmaya göre alkolizm beyinde nörolojik bir hastalık olup, şimdilik tedavisi yoktur (6).
Mehmet Saltuerk
Dipl. Biologe Mehmet Saltuerk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++
Kaynaklar
- Effects of Alcohol on Plasma Testosterone and Luteinizing Hormone Levels
- Alcohol Accelerates Loss of Muscle and Impairs Recovery of Muscle Mass Resulting From Disuse Atrophy
- Effect of alcohol on sleep and nighttime plasma growth hormone and cortisol concentrations.
- Alkenes by Dehydration of Alcohols
- Alcohol and Nutrition
- Wiping memories to tackle alcoholism
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder