16 Eki 2010

Progesteron hormonu hasarlı beyin hücrelerini onarıyor.


Progesteron, kadınlarda cinsel organın ve göğüslerin gelişmesinde rol alan bir hormondur. Son yapılan araştırmalar trafik kazası veya diğer sebeplerden dolayı hasar gören beyin hücrelerinin progesteron hormonu  enjekte edilerek tedavi edilebileceğini gösterdi. Şimdiye kadar uygulanan klasik tedavi metotları zarar gören beyin hücrelerini onarmakta çok yetersiz kalıyordu. Progesteron hormonu ile yapılan son araştırmalar bu hormonun beyin hücrelerini onarmada  çok başarılı olduğunu gösterdi.
Atlanta üniversitesinden David Wright ve ekibi, 17 değişik merkezde 1140 hasta ile  bir araştırma yaptı, arastırmada beyni zarar gören hastalara hasarın başladığı ilk 4. saatten itibaren 4 gün boyunca progesteron hormonu enjekte etti(sadece hasarlı bölgeye) ve daha sonra yapılan kontrollerde hasarlı beyin hücrelerinin onarıldığı görüldü.

Simdilik progesteron hormonunun nasıl çalıştığı pek iyi anlaşılmamakla ile beraber bu hormonun iltihaplanmayı ve sinir hücrelerinin birbirine zarar vermesini engellediği yapılan ilk gözlemler arasında.
ilk yayınlanma tarihi :20. Februar 2010 13:11

Orijinal makale  


Traumatic Brain Injury and Aging: Is a Combination of Progesterone and Vitamin D Hormone a Simple Solution to a Complex Problem?
  Volume 7, Issue 1, Pages 81-90 (January 2010)






Mehmet Saltürk

++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Alzheimerın ilk belirtileri gözlerde başlıyor

Demans hastalığı(bunama), Tau ve Beta-Amiloid adında iki proteinin beyinde birikmesi ile ortaya çıkar. Hastalıkla birlikte beyinde hücre öl...