Uzun zamandır lifli yiyeceklerin
iştahı keserek zayıflatığı biliniyordu. Ama lifli yiyeceklerin
metabolizmada nasıl bir etki yaparak istahı kestiği pek iyi bilinmiyordu. Şimdi bu
bilinmezlik Imperial College London tarafından yapılan bir
araştırmayla aydınlığa kavuştu. Buna göre, lifli yiyecekler bağırsaklarda
bulunan Mikroorganizmalar tarafından fermente ediliyor ve fermentasyon
sonrası ortaya çıkan Yağ Asidi Asetatlarının açlık hissini
bastırarak zayıflamaya sebep oluyor.
Araştırmada Uygulanan Metot :
- Farelere Yağ Asidi Asetatları enjekte edildi.
- Yağ Asidi Asetatlarının vucutta nereye gittiği takip edildi.
Sonuç
Yağ Asidi
Asetatlarının kan yolu ile beyinde
istahı kontrol eden Hypothalamusa geldiği ve beyindeki
metabolizmayı değiştirdiği ve buna bağlı olarak da yeme isteğininin frenlendiği
tesbit edildi.
Obezite ile
mücadelede yardımcı olacağı düşünülüyor.
Bu mekanizmanın
insanlarda da aynı şekilde çalıştığı biliniyor. Şimdi
klinik çalışmalarla Yağ Asidi Asetatlarının insanlara
uygulanabilirliği test ediliyor, Uzmanların görüşü, büyük bir ihtimalle farelerde
görülen olumlu etkinin insanlarda da görüleceği yönünde. Eğer testler olumlu
çıkarsa Yağ Asidi Asetatları obezite ile mücadelede etkili bir
şekilde kullanilabilecek.
Mehmet Saltuerk
++++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltuerk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++++
Kaynak :
The short-chain fatty acid
acetate reduces appetite via a central homeostatic mechanism
DOI: 10.1038/ncomms4611
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder