21 Oca 2014

Çikolatanın dayanılmaz cazibesinin sebebi


Çikolata beyinde Enkephalin* maddesinin salgılanmasına sebep oluyor.
Afyon benzeri bir özelliğe sahip olan Enkephalin, çikolata daha görülür görümez, henüz ağıza konmadan beyinde salgılanmaya başlıyor ve beyne "Hemen ye, daha fazla ye“ komutu veriyor.
Michigan üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, farelere iki aşamalı Enkephalin testi uygulanalarak çikolatanın dayanılmaz cazibesinin sebebi bulunmaya çalışıldı. Özel tekniklerin kullanıldığı bu çalışmada, çikolatanın beyinde nasıl bir etki yaptığı ölçüldü ve araştırmadan oldukça ilginç sonuçlar elde edildi.
Metot:
1. Aşama
cik
Beyindeki Enkephalin ve diğer uyarıcıların miktarının ölçülebilmesi için yetişkin farelerin beyninin Striatum denilen kısmına microsensor yerleştirildi ve ardından farelere yemesi için çikolata verildi. Çikolata yiyen farelerin beyninde Enkephalin miktarının birdenbire % 150 oranında arttığı microsensor lar yardımı ile tespit edildi.

Doyduktan sonra çukulata yemeyi bırakan farelerin 40 dakika sonra beynindeki Enkephalin miktarının tekrar normal seviyeye döndüğü görüldü.

Not: Farelerin gerek çikolata yemeden, gerekse yedikten sonra beynindeki diğer değerlerin miktarında hiçbir değişiklik olmadığı görüldü.
2.  Aşama
Deneyin ikinci aşamasında çikolata verilen fareler iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki farelere çikolata verilir verilmez beyninin Striatum bölgesine az miktarda Enkephalin enjekte edildi. Enkephalin enjekte edilen farelerin, Enkephalin enjekte edilmeyen fareler göre hem daha hızlı, hem de iki kat fazla çikolata yediği tespit edildi (Yaklaşık 17 gr). Bu miktarın insanda karşılığı 3,6 kg dır.
Bu deney fareler ile yapılmış olmasına rağmen, büyük bir ihtimalle Enkephalin'in insanlarda da aynı etkiyi gösterdiği tahmin ediliyor.
Enkephalin*Vücut tarafından üretilen ve ağrıların algılanmasında önemli rol oynayan bir proteindir. Enkephalin insanda 8. kromozomda bulunan PENK adlı bir gen tarafından kodlanır.
Mehmet Saltuerk
++++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltuerk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++++ 


Kaynak
 

Enkephalin Surges in Dorsal Neostriatum as a Signal to Eat

Current Biology, Volume 22, Issue 20, 1918-1924, 20 September 2012
 
S0960982211013091

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Alzheimerın ilk belirtileri gözlerde başlıyor

Demans hastalığı(bunama), Tau ve Beta-Amiloid adında iki proteinin beyinde birikmesi ile ortaya çıkar. Hastalıkla birlikte beyinde hücre öl...