16 Ara 2013

Dua etmenin hastalıkları iyileştirmede bir etkisi varmı ?



Harvard Medical School tarafından yapılan ve American Heart Journal da yayınlanan bir araştırmada „Dua etmenin“ hastalıkları iyileştirip iyileştirmediği sorusuna cevap arandı. 


Metot
Amerika'nın farklı şehirlerinde bulunan ve altı farklı hastanede yapılan bu araştırma, katolik, protestan ve diğer dinlere mensup hastalardan olusan 1802 kişilik  kalp hastası bir grup ile yapıldı. Tamamen tesadüfi yöntemler ile seçilen hastalar üç gruba ayrıldılar.
Hastane personelinin haberdar edilmediği araştırmaya katılan hastalar şu gruplara ayrıldılar.
  1. Grup, kendileri için dua edildiğini bilen 604 hasta,
  2. Grup, kendileri için dua edildiğini bilmeyen 597 hasta,
  3. Grup (kontrol grubu) ise kendileri için  hiç dua edilmeyen 601 hastadan olusturuldu.

İlk iki gruptaki hastalara bypass ameliyatı öncesi Amerikanin cesitli kiliselerinde 14 gün boyunca dua edildi.
Sonuç:
Bypass ameliyatından çıkan üç gruptaki tüm hastaların 30 gün sonra yapılan sağlık kontrollerinde, dua edilen ve edilmeyen hastalar arasında hiçbir  fark görülmediği belirlendi. Sadece 1. grupta bulunan hastaların durumunda küçük bir kötüleşme gözlendi. Uzmanlar, 1.gruptaki hastaların durumundaki bu önemsiz kötüleşmenin, hastanın psikolojik baskı altına girmesinden kaynaklandığını belirttiler.

Tabela
 Mehmet Saltürk
++++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++++
 
Kaynak
 

Study of the Therapeutic Effects of Intercessory Prayer (STEP) in cardiac bypass patients: A multicenter randomized trial of uncertainty and certainty of receiving intercessory prayer

American Heart Journal Volume 151, Issue 4 , Pages 934-942, April 2006

10 Ara 2013

Sigara zihinsel gerilemeye sebep oluyor


Sigara, sadece kanser, kalp-damar, solunum hastalıkları gibi agir hastalıklara sebep olmakla kalmıyoraynı zamanda zihinsel gerilemeye de sebep oluyor.

Londra üniversitesinin 5000 kadın ve 2100 erkek ile 25 yıl boyunca düzenli olarak yapmış olduğu ve Archives of General Psychiatry” dergisinin 6 şubat 2012 tarihli sayısında yayınlandığı bir araştırma, sigara içenlerde demans benzeri semptomların 45 yaş cıvarında başladığını gösteriyor. Bu araştırmadan ortaya çıkan başka bir ilginç sonuç ise, sigara içen erkeklerin zihinsel fonksiyonlarındaki bozulmanın, sigara içen kadınlara göre daha fazla olduğu… (Bu fark, erkeklerin kadınlara göre daha fazla sigara içmesinden kaynaklanıyor.)

Sonuç:

50 yaşındaki bir tiryakinin zihinsel fonksiyonlarındaki gerileme, 60 yaşında hiç sigara içmemiş bir kişinin zihinsel fonksiyonları ile eş değer. Daha açık bir ifadeyle 50 yaşına kadar sigara içen bir kişi, zihinsel  olara 10 yaş daha ihtiyarlamış oluyor. 


Not : Bu veriler, 2004 yılında 9000 kişi yapılmış benzer bir çalışmanın sonuçları ile parelelik gösteriyor.

Mehmet Saltürk

++++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++++

Kaynak

Impact of Smoking on Cognitive Decline in Early Old Age

Arch Gen Psychiatry. 2012;69(6):627-635. doi:10.1001/archgenpsychiatry.2011.2016.

Alzheimerın ilk belirtileri gözlerde başlıyor

Demans hastalığı(bunama), Tau ve Beta-Amiloid adında iki proteinin beyinde birikmesi ile ortaya çıkar. Hastalıkla birlikte beyinde hücre öl...