Hamilelik süresince annenin aldığı
yüksek miktardaki D vitamini, doğacak olan çocuğun gıda alerjisi riski ile karşı
karşıya kalmasına sebep olmaktadır.
Martin-Luther- Üniversitesi nin 2006 yılında
başlattığı 622 anne ve bunlardan doğan 629 çocuk ile yapılmış olan araştırmanın
sonuçları European journal of allergy and clinical immunology dergisinde
yayınlanmıştır.
Uygulanan Metot ve Sonuçları
- Araştırmaya katılan annelerin hamilelik süresince kanındaki D vitamini düzenli olarak ölçülmüş ve kanında yüksek miktarda D vitamini bulunan annelerin çocuklarında doğum sonrası gıda alerjisi
- Doğum sonrası alerji testi yapılan çocukların vücutlarında yumurta, süt, buğday, fıstık, soya fasulyesi gibi gıdaların alerjisine karşı özel olarak üretilen yüksek miktarda immunoglobulin E antikoruna rastlanmıştır.
- Çocukların göbek bağından alınan kanlarında yapılan analizlerde ise T-Hücrelerinin sayısının az olduğu tespit edilmiştir. T-Hücreleri, alerjik durumlarda bağışıklık sistemini harekete geçiren koruyucu hücreler olup, sayılarının az olması durumunda D vitamini tarafından baskılanarak alerjik reaksiyonların başlamasına sebep olabilmektedir.
Not: Gıda alerjisi
vakalarının tek sorumlusu D vitamini değildir. D vitamini sebeplerden
sadece birisidir.
Mehmet Saltürk
++++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++++
Maternal and newborn vitamin D status and its impact on food allergy development in the German LINA cohort study
18 DEC 2012 DOI: 10.1111/all.12081 Volume 68, Issue 2, pages 220–228, February 2013
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.12081/abstract
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.12081/abstract
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder